Terugkoppeling Health Valley congres 2023

12 april 2023

30 maart
door Brenda van Zeeland

Intussen een week geleden mocht ik mij onderdompelen in trends op het gebied van innovatie op Health Valley met interessante sprekers, en inspirerende ontmoetingen bij de diverse stands op Health Valley. Vooraf altijd een gepuzzel naar welke sprekers je gaat, want ik wil niets missen van de kennis die bij elkaar gepakt zit in het Pathé theater te Nijmegen.

Dit jaar stond het event in het teken van de grote transitie in de zorg.

De openingssessie vond ik het hoogtepunt van het event. Dolf Jansen was ook dit jaar de dagvoorzitter en dat doet hij glansrijk, scherp en met veel humor. Hij ging op het podium in gesprek met minister Ernst Kuipers. Deze laatste benadrukte het belang om bij innovaties door te vragen op de waarde die het daadwerkelijk toevoegt aan de zorg. Helpt de innovatie nou echt burgers/ patiënten en functioneert het als positieve ondersteuning van de zorgprofessional? Hij vertelde ook over de kracht van Nederlandse bedrijven en kaartte trots de handelsmissie van vorig jaar aan, waarbij een delegatie van 50-100 gezondheids- en technologiebedrijven de kracht van diverse innovaties naar voren liet komen in Amerika. Daarnaast vertelde hij hoe erg het van belang is dat initiatieven met elkaar verbonden worden om daadwerkelijk impact te creëren.

Bij deze laatste oproep voelde ik mij uiteraard erg aangesproken als coördinator van de innovatie-fabriek, waarbij we met elkaar leren van bewezen toepassingen en innovaties die werken en deze adopteren naar een collega-instelling in de regio.

prof. Dr. Maroeska Rovers, aan de Radboud universiteit,  deed de
nadrukkelijke oproep om eerder in het innovatieproces validatiestudies
te doen en te luisteren naar de stem van de gebruiker en de (kosten)
effectiviteit van de innovatie te onderzoeken. Kortom, betrek de patiënt,
cliënt, burger!
Werk niet aanbodgericht, maar kijk naar de vraag. Zet in de implementatieprocessen behalve een projectleider ook een persoon in die baat gaat hebben bij wat je beoogt.

Na dit volle ochtendprogramma mocht ik in de verschillende zalen luisteren naar sprekers over de volgende onderwerpen:

 • Werknemer en technologie: opschalen van best practices: ook hier de nadrukkelijke oproep om eerder in het proces mensen te betrekken die ermee gaan werken. “Care en Cure is anders dan projectgroep: neem iedereen mee.” En de tip om data te verzamelen die jouw project ondersteunt, dit maakt dat er betere besluitvorming komt.
 • Chemistry: ontwerpen van de zorgbeleving in context: korte workshop over gebruik van spelelement om te leren en te ontdekken. Dit helpt bij het implementeren van zorgtechnologie.
 • Transformatie in de regio: een inspiratiesessie waarin diverse sprekers aangeven hoe zij aan de slag zijn gegaan met IZA, TAZ, WOZO en GALA.
  Waarbij positieve gezondheid (IPH https://www.iph.nl) uitgangspunten zijn waarlangs de liniaal wordt gelegd.
  En voorbeelden van verbindingen die in de regio zijn gemaakt.

Tot slot deze dag de uitreiking van de nationale zorg innovatie waarbij mijn favoriet:

Momo-bedsense de publieksprijs heeft gewonnen (https://momomedical.nl/nl).

Een mooi product waarbij niet alleen de cliënt/patiënt, maar zeker ook de zorgmedewerker heel veel baat heeft. Toen ik in gesprek raakte met de directeur, Menno Gravemaker,  gaf hij zijn toekomstvisie voor de zorg weer en zijn vele ambities om de momo-bedsense te koppelen aan de WOLK/slim incontinentiemateriaal etc.
De pilots lopen al voor deze koppeling. Dit kan uiteraard valpreventie nog meer voorkomen. Het totale systeem is niet afhankelijk van Wifi, de meest gehoorde problematiek bij implementatie.

Spreekuur.nl won de juryprijs, een innovatie die al bestaat in Scandinavië, maar nu ook in Nederland kan bijdragen aan betere triage voor huisartsen, zonder dat de persoonlijke interventie verloren gaat.

Het was een mooie dag om bij te praten met bekenden, kennis te maken met innovators, en ook de innerlijke mens te verwennen, met vegetarische lunch en hapjes.

Uitspraken die ik sterk vond om deze dag te omschrijven:

 • Werk vraaggestuurd, betrek de eindgebruiker
 • ‘Van not invented here naar proudly copied from: Gluren bij de buren’
  Het doel van de innovatie-fabriek.

Brenda van Zeeland
innovatie coördinator innovatie-fabriek