Zorg en ICT beurs 2023

22 juni 2023

Afgelopen week had ik het voorrecht om volledig ondergedompeld te worden in de Zorg en ICT Beurs van 2023. Deze keer was ik daar met een docent en een groep studenten verpleegkunde van het mboRijnland. Het was werkelijk prachtig om de beursvloer te ervaren door de ogen van de studenten en hun enthousiasme te zien! Die energie hield me nog dagenlang opgewekt.

Eén onderwerp sprong eruit en verdient speciale aandacht in dit verhaal: Artificial Intelligence (AI). Er is bijna geen sector die zoveel data verzamelt en verwerkt als de zorg. Door algoritmes op deze data toe te passen, worden baanbrekende nieuwe inzichten mogelijk. Kunstmatige intelligentie onthult patronen en correlaties die voorheen verborgen bleven. Hierdoor kunnen ziektes eerder worden opgespoord en behandeld.

De impact van AI op het zorgstelsel kan enorm zijn. Welke groepen patiënten lopen gevaar? Wie zouden het meest baat hebben bij een bepaalde interventie? Als AI-antwoorden kan bieden op deze vragen, kan dit de druk op het zorgsysteem aanzienlijk verlichten. Het was opvallend dat veel standhouders AI als thema hadden, en ik had het geluk een inspirerende keynote speaker op het hoofdpodium te horen: Marcel Levi. Marcel is internist, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Marcel gaf een fantastische presentatie over de rol van AI in de huidige en toekomstige medische wereld. Het antwoord op de vraag of AI artsen kan vervangen was voor nu een duidelijk ‘nee’, maar het kan zeker een waardevolle ondersteuning bieden. Hij legde uit waarom dit zo is. Zo blijkt dat artsen in verschillende landen of zelfs ziekenhuizen verschillende anamneses maken. Het idee om jouw anamnese als arts te kunnen vergelijken en onderbouwen met die van collega’s over de hele wereld kan leiden tot de beste diagnose.

Ook bij het beoordelen van röntgen- en MRI-scans, het instellen van bestralingshoeken en het controleren van foto’s door laboranten kan AI een waardevolle rol spelen. Bij foto’s kan AI bijvoorbeeld afwijkingen snel detecteren en alleen de twijfelgevallen door de arts laten beoordelen. Bij bestralingshoeken kan AI miljoenen opties berekenen om de minste organen te raken en tegelijkertijd de tumor te behandelen. Dit vermindert menselijke fouten en verlicht de werkdruk.

AI wordt al toegepast om hartritmestoornissen beter meetbaar te maken, maar de vraag is in hoeverre het in de toekomst voorspellend kan worden voor ziekten. Marcel Levi verwacht dat dit zeker zal toenemen.

Een interessante anekdote is de voorspelling van een griepepidemie. Op het moment dat veel mensen symptomen van griep googelen, kan er een grafiek worden gemaakt die overeenkomt met het werkelijke aantal zieken met griep. Toch is dit een eenzijdige aanpak die zorgvuldig gemonitord moet worden. Zo voorspelde Google ooit een grootschalige cholera-epidemie vanwege een boekpromotie van Oprah Winfrey met de titel “Love in the Time of Cholera”!

Ik heb zeker 4 uur op de beurs doorgebracht en was in één dag volledig op de hoogte van de nieuwste technologieën die bijdragen aan toekomstbestendige zorg. Er waren maar liefst 200 exposanten die slimme producten en zorgoplossingen toonden, en ik was vooral onder de indruk van de zorginnovaties van inspirerende start-ups in het Lab.

Gelukkig waren er ook ijssalons, koffiebarretjes en zelfs een zuurstofbar waar je 90% zuivere zuurstof kon inademen om weer helemaal op te laden. Na afloop had ik nog een gesprek met de studenten, die niet alleen hun ervaringen deelden, maar ook hun gadgets en cadeautjes van de standhouders lieten zien. Een student zei: “Ik moest echt naar een lang verhaal luisteren om een reep chocolade te krijgen, maar ik heb hem wel! En eigenlijk was het verhaal nog interessant ook!” Dat maakte mijn dag compleet.

Ik kijk nu al uit naar de Zorg en ICT Beurs van volgend jaar. Maar tot die tijd kan ik alle thema’s nog eens rustig nalezen op de website van Zorg en ICT.