Interview met Clement van der Stel (programmaleider Innovatie)

26 februari 2024


Naam: Clement van der Stel
Functie: programmaleider Innovatie
Organisaties: Alerimus

Vijf keer per jaar organiseert de innovatie-fabriek een 2-uur durende meet-up voor het netwerk; voor jou en jouw collega’s! Elkaar inspireren en vinden (netwerken) staat centraal. Even los van de waan van de dag en ophalen wat er gebeurt in de regio op het gebied van innovaties in zorgen welzijn. Deze maand vragen we Clement van der Stel (programmaleider Innovatie) hoe hij deze meet-ups ervaart.

Informatie over innovaties en technologieën haal ik overal vandaan. Ik neem deel aan apps, volg webinars, lees veel online en in bladen, maar bezoek dus ook de meet-up. Die fysieke bijeenkomsten zijn niet alleen een mooie gelegenheid om informatie op te halen, maar ook een mooie manier om je netwerk uit te breiden, van ervaringen van andere collega’s te leren en vooral geïnspireerd te raken.

Bewust kiezen voor manier van ophalen van informatie
Innoveren in zorg en welzijn is een levendig onderwerp. Er is heel veel informatie. Ik kies dan ook wel bewust waar ik mijn informatie vandaan haal en hoe ik het tot me neem. Daarom sluit ik niet elke meet-up aan. Of ik wel of niet ga, hangt voor mij echt af van het onderwerp. Speelt het nu bij mijn organisatie? Draagt het bij aan wat we al doen of wat we willen doen? Zo ja, dan besteed ik graag een deel van de ochtend aan een meet-up.

Inzichten en praktische tips
Als ik kijk naar de meet-up Digivaardigheid die ik in november volgde, dan heeft dit zoveel inzichten bij me opgeleverd dat het de tijdsinvestering meer dan waard was. De praktische tips en handvatten die spreker Suzanne Verheijden (Buro StrakZ) gaf, maar die ik ook kreeg van de andere deelnemers kon ik vrijwel direct toepassen in mijn werk. Dat is echt heel fijn. En mocht ik het niet direct kunnen gebruiken, dan deel ik het met een collega die niet aanwezig kon zijn. Overigens ben ik in november samen met mijn collega Aafke de Vrij, coördinator Innovatie bij Zorgwaard, gegaan. We werken als organisaties zeer intensief samen, dus deze meet-up was voor ons ook een goed moment om te netwerken als ‘collega’s’ en samen inhoudelijke informatie op te halen.

Samenwerken over de eigen organisatie heen
Een innovatie maakt niet alleen het leven van een cliënt beter, maar ook het werk van mij en mijn collega’s leuker. Voor mij gaat innoveren daarom niet om arbeidsbesparende oplossingen, maar om arbeidsverrijkende oplossingen. Ik ben dan ook geïnteresseerd in onderwerpen die daaraan bijdragen, denk bijvoorbeeld aan spraakgericht rapporteren of het gebruik van AI in de zorg. Ik zou graag zien dat de innovatie-fabriek ook daar over meet-ups organiseert.

Net als samenwerken over je eigen organisatie heen. Willen we echt dingen kunnen veranderen in de zorg, dan moeten we over onze organisatie heen kijken en samenwerkingen aangaan met alle partijen waar cliënten mee te maken krijgen als het gaat om zorg. Als we dat doen, geven we onze cliënten meer eigen regie en kunnen we de zorg blijven geven aan de mensen die het echt nodig hebben.

Reactie Brenda van Zeeland:
Wat mooi om te zien hoe een meet-up kan bijdragen aan de innovatiedoelstelling van onze partners. Dat is waarvoor we het organiseren. Bedankt dat je dat met ons wilde delen, Clement! Ik kan je ook verklappen dat we je binnenkort al tegemoetkomen in je wens voor een onderwerp voor een nieuwe meet-up. Donderdag 28 maart gaat onze meet-up over AI in de zorg (de 1e van een tweeluik, ook los te volgen).

En als het over domein overstijgend samenwerken gaat; we zitten we nu in een verkenning voor het starten met een initiatief rondom de introductie van zelfstandig oogdruppelen. Tijdens de meet-up van 25 januari heb ik daarover kort verteld.