Veranderen: betrek je stakeholders

18 maart 2024

Veranderen kun je nooit alleen. Om erachter te komen wie je bij een verandering nodig hebt, vraag je jezelf af: hoe ervaren anderen wat ik zie? Wie zijn er betrokken bij de verandering? Het antwoord daarop is een lijstje collega’s die je vanaf nu ‘stakeholders’ noemt. Let op: in het begin overzie je maar een deel van alle stakeholders. Er zijn verschillende stakeholders met wie je rekening kunt houden:

  • Direct betrokken: stakeholders in het werkproces, zoals de zorgmedewerkers zelf. Deze betrek je meteen.
  • Ondersteunend: stakeholders rond het werkproces, zoals de medicatie-bezorgdienst. Deze betrek je regelmatig.
  • Indirect betrokken: stakeholders buiten het werkproces, zoals de teamleider. Deze betrek je op hoofdlijnen.

Ben jij bezig met een verandering?
Breng dan eens in kaart wie er allemaal betrokken zijn bij jouw vraagstuk. Gebruik de drie categorie├źn en schrijf alle namen en functies op. En zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van jouw verandering.