Verhalen van medewerkers van Gemiva

22 april 2024

In augustus 2023 zijn vijf medewerkers van Gemiva uit de regio Drechtsteden gestart in een intervisiegroepje op basis van het Verbeterlab. De groep bestaat uit drie persoonlijk begeleiders, een locatiemanager en een Innovatie Coach. Iedere collega ging aan de slag met het oplossen van een eigen vraagstuk en gebruikte daarvoor de aanpak van het Verbeterlab. Ze vertellen graag wat ze het afgelopen half jaar hebben gedaan en geleerd.

 

Jonieke van der Hee, persoonlijk begeleider

Ik werk op een dagbestedingslocatie. We wilden daar graag meer activiteiten aanbieden, zonder dat het voor ons veel drukker zou worden. Toen hebben we bedacht dat we activiteiten kunnen delen: mijn team en ons buur-team zorgen elk voor een activiteit en de cliënten rouleren dan tussen de teams. Ik heb vanaf het begin mijn collega’s betrokken en iedereen was gelijk geïnteresseerd. Daardoor ging het heel makkelijk om de verandering voor elkaar te krijgen. We hebben ook steeds aangepast, tot het voor ons werkte. Mijn collega’s waren zo enthousiast dat we dit nu niet meer één dag maar drie dagen per week doen! Het belangrijkste wat ik hiervan heb geleerd: veranderen is niet lastig en het kost weinig tijd als je enthousiaste collega’s hebt. Het belangrijkste is dat je gewoon gaat doen.

 

Annabel Borger, persoonlijk begeleider

Ik wilde op onze dagbesteding een bewegingsactiviteit gaan aanbieden. Ik ben begonnen om eerst in kaart te brengen hoe het nu gaat en ben daarom met cliënten en collega’s gaan praten. Nu ben ik stap voor stap bezig om nieuwe activiteiten te organiseren. En zonder dat ik het doorheb, verspreidt zich dat naar andere teams. Zo vroeg ik laatst om twee stokken voor een baloefening, waardoor een collega nieuwsgierig werd. Nu doen zij deze oefening ook. Ik ga zelf graag aan de slag en heb veel ideeën, maar het is soms lastig om mijn collega’s daarin mee te nemen. Door de intervisie ben ik me bewust geworden van hoe ik zelf een verandering aanpak. Ik leer steeds meer hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor verandering en mijn team daarbij te betrekken.

 

Michelle Booij, locatiemanager

Door verschillende oorzaken is de (cliënt)bezetting van de groepen op mijn locaties niet meer goed verdeeld. Dat is best lastig, want zowel cliënten als medewerkers zijn gewend aan hoe het nu gaat. We bekijken nu per cliënt wat hij of zij nodig heeft en wat dan een goede plek zou zijn. In het Verbeterlab-groepje heb ik geleerd om stil te staan bij de rol die ik in zo’n verandering vervul. Ik betrek nu heel bewust de collega’s erbij, zodat zij zich onderdeel voelen van de verandering. Ik heb dan meer een coachende rol. Daardoor gaat het zoeken naar een nieuwe indeling steeds beter!